Krantenartikel 1 over zonnepanelen

Krantenartikel 2 over zonnepanelen Dagblad De Limburger

Beeks gezin benoemd tot ‘Millenniumambassadeur’


Beek heeft de familie Lemmens uit Groot Genhout benoemd tot Millenniumambassadeur van de gemeente.


Van onze verslaggever
GROOT GENHOUT


Het gezin heeft voor hun woning aan het Hoogland een energielabel met de op dit moment hoogst haalbare energieklasse A++ ontvangen. Dit is voor dat type woning, een rijtjeshuis, een primeur in Nederland. De familie heeft deze hoge energieklasse te danken aan de energiebesparende aanpassingen die zij het afgelopen jaar op eigen initiatief hebben aangebracht.

Zo zijn er twintig zonnepanelen op het dak geplaatst met een zonnestroom installatie, de oude gasboiler is vervangen door een zonneboiler met warmtepomp en er is een laagtemperatuur verwarmingssysteem geplaatst, waarbij de radiatoren vervangen zijn door energiezuinige convectoren. Tevens is de gasmeter inmiddels verwijderd, omdat het gezin geen gas meer nodig heeft.

Deze aanpassingen zijn goed voor een besparing van zo’n 150 euro per maand op de energienota van dit huishouden dat uit vijf personen bestaat. Die investering zouden ze over twaalf jaar terugverdiend moeten hebben, uitgaande van de huidige energieprijzen. In deze rekensom zijn de subsidies die zij hebben aangevraagd voor deze energiebesparende maatregelen bij het Rijk (Subsidieregeling Stimulering Duurzame Energie) en de provincie Limburg (Limburgse Energie Subsidie) al meegenomen.

Hiermee is de familie Lemmens volgens Beek een voorbeeldfamilie in het kader van het klimaatbeleid in de gemeente. Dit beleid richt zich in het bijzonder op energiebesparing en CO2-reductie en is één van de drie pijlers van de gemeente Beek als Millennium gemeente.